Porównanie różnych rodzajów blach do muffinek i ciasta
Jeżeli zastanawiasz się nad wyborem odpowiedniej blachy do muffinek i ciasta, powinieneś porównać ze sobą kilka opcji. Różnią się one przede wszystkim materiałem, z jakiego powstają. I choć określenie „blacha” dość jednoznacznie sugeruje, z czego powstał dany produkt, to w praktyce wybór form jest znacznie większy. Zapraszamy na zestawienie, które pomoże w podjęciu decyzji o tym, co kupić do swojej kuchni.
Podział blach ze względu na kształt i rozmiar
Zacznijmy od tego, że formy do pieczenia ciast i muffinek różnią się tak samo, jak różnią się między sobą te dwa rodzaje wypieków. Wyróżniamy zatem keksówki, tortownice, tarty oraz babeczki, a każdy z nich ma określony kształt, który jest niejako jego cechą charakterystyczną.
Ciasto kojarzy nam się z jedną większą porcją w kształcie okrągłym lub prostokątnym, który po wyjęciu z pieca rozkrawamy na mniejsze kawałki i w ten sposób serwujemy. Natomiast babeczki to tzw. monoporcje, czyli niezależne od siebie ciastka, które pieczemy w oddzielnych małych foremkach. Te najczęściej są wykonane z silikonu lub papieru, choć w sklepach nie brakuje blach z wgłębieniami ułatwiającymi porcjowanie.
Podział form do ciasta ze względu na materiał wykonania
W sprzedaży jest mnóstwo różnych blach do muffinek i ciasta, które na pierwszy rzut oka różnią się głównie kolorami. Jednak w istocie jest to różnica sięgająca głębiej, a więc materiału, z jakiego są one produkowane. Wyróżniamy formy:
- stalowe formy – są one popularne ze względu na niską wagę i dobrą cenę, jak również to, że równomiernie rozprowadzają ciepło, dbając o idealnie wypieczenie ciasta. Gdy dodatkowo mają powłokę non-stick, możemy mówić o pieczeniu bez tłuszczu, bo po wyjęciu z pieca i wystudzeniu nie ma problemu z ich wyciągnięciem. Formy stalowe są łatwe w czyszczeniu i wygodne w przechowywaniu, dlatego posłużą Ci przez dłuższy czas,
- ceramiczne formy – wykonane z nich naczynia najczęściej wykorzystywane są do robienia dań wytrawnych takich jak tarty, zapiekanki czy inne dania tzw. jednogarnkowe. Można też w nich piec, szczególnie torty. Należy przy tym pamiętać, że nagrzewają się dłużej, więc istotne będzie dobre ustawienie trybu pracy piekarnika,
- silikonowe formy – to kategoria zyskująca w ostatnim czasie na popularności, szczególnie w przypadku muffinek. Dedykowana każdemu ciastku osłonka sprawia, że wypieki zachowują swój idealnie okrągły kształt i po wyciągnięciu są w estetyczny sposób serwowane. Silikon można nagrzewać do wysokich temperatur, pozostaje on elastyczny i ułatwia formowanie powtarzalnych babeczek.
Przy pieczeniu ciast i muffinek liczy się nie tylko nasza wiedza czy przepis, jakim się posługujemy. Ważne jest też to, z jakich foremek korzystamy. Blachy do pieczenia występują w wielu wersjach, a ich nazwy mogą sugerować nam, do jakich wypieków są przeznaczone. Keksówki czy tortownice? Duże znaczenie ma to, z jakich materiałów powstają, choć bez wątpienia najbardziej uniwersalna jest srebrna lub czarna stal ocynkowana.